Bouwen voor welzijn

16-12-2022 / Martijn Beijer

Een huis met goede isolatie, veel lichtinval en eigen buitenruimte, dat mis ik nou absoluut in een huis. Voor mij zijn zulke dingen steeds meer iets om bij stil te staan, terwijl voor sommige dit een gegeven is. Die kou die maar binnen blijft komen terwijl de verwarming staat te loeien, ‘dan trek ik toch wel een trui aan’. Terwijl dit eigenlijk niet iets is dat zou moeten kunnen gebeuren. Ten eerste, het is hartstikke zonde van de energie. En ten tweede, hoe prettig voel je je dan echt thuis?

Als wooncoöperatie in Amsterdam staan wij voor de uitdaging om een wooncomplex te bouwen voor veel verschillende bewoners. Met deze taak staat het begrip welzijn op een centrale plaats. Met het neer te zetten complex willen wij het welzijn van de mens bevorderen, op vrijwel ieder mogelijk gebied. Dit houdt in dat er een positieve bijdrage wordt geleverd aan het geestelijke, lichamelijke en sociale welzijn van iedere bewoner.

Als vereniging willen wij ervoor zorgen dat iedereen zich thuis voelt in ons (toekomstig) wooncomplex. Om je thuis te kunnen voelen, moet je je prettig voelen. Welzijn is dan ook direct gelinkt aan een waar thuisgevoel. Een prettige omgeving biedt ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en een goed functioneren van de gemeenschap. Met deze blogpost zetten wij uiteen hoe de nadruk op welzijn terugkomt in onze visie en hoe wij welzijn willen verwerken in ons wooncomplex.

Welzijn en de gemeenschap

Een prettige omgeving is zowel goed voor het individu als voor de groep. Gemeenschapszin, ‘het gevoel van verbondenheid met de medemensen of de gemeenschap waartoe men behoort’, is in de wereld waarin we nu leven nodig om voor iedereen een prettige leefomgeving te creëren. Binnen Amsterdam kan met gemeenschapszin een fijne woon- en leefomgeving gecreëerd worden voor iedereen van jong tot oud, lhbtqia+ of niet, arm of rijk, bekend met de stad of niet. Kortom, welzijn is een centraal aspect voor De Bonte Hulst om een plek te kunnen zijn voor iedereen die sociaal en betrokken is met zijn, haar of hun omgeving en graag verandering ziet in de toekomst. Het is voor iedereen die liefdevol en met respect omgaat met de omringende mensen en de buurt.

Het geestelijke en lichamelijke welzijn kan bevorderd worden door kwalitatief goede woningen, met genoeg ruimte en natuurlijke lichtinval. De positieve bijdrage aan sociaal welzijn kan ontstaan door het creëren van natuurlijke ontmoetingsplekken, zodat bewoners met elkaar in contact kunnen staan, alsook van prikkelarme ruimtes, waar bewoners tot rust kunnen komen of gefocust kunnen werken.

Onze aanpak

Met al deze punten die bijdragen aan welzijn, hebben wij een aantal concrete manieren vastgesteld om in het ontwerp voor ons wooncomplex hier rekening mee te houden. Woonruimte en de woonomgeving zijn het eerste waar een bewoner mee te maken heeft in het dagelijks leven, en dienen als basis voor een stabiel thuis. De woningen worden geoptimaliseerd voor een prettige leefervaring. Aandachtspunten bij het ontwerp van de woningen zijn zo veel mogelijk natuurlijk lichtinval, praktische ruimte, goede ventilatie, prettig binnenklimaat en goede geluidsisolatie. Hierbij kunnen hoge plafonds voor een ruimere ervaring zorgen.

Binnen het complex wordt gestreefd naar appartementen tussen de twee en vijf kamers. De slaapkamer is daarbij standaard los van het leefgedeelte. Daardoor kunnen de bewoners – singles, stellen en gezinnen – genoeg ruimte krijgen voor verschillende levensfasen. Aansluitend worden de woningen ontworpen met het oog op functionaliteit. Hieronder valt: goed in te richten, logische looplijnen, ruimte voor berging en opslag en logische contactpunten in de muur en het plafond. Door met hout en andere duurzame materialen te bouwen, hoeven we bijna geen beton te gebruiken. Beton zorgt voor een hoge bloeddruk. Hout, daarentegen, kan er juist voor zorgen dat je je meer ontspant. Veel natuurlijk lichtinval zorgt ervoor dat je je (onbewust) fitter en energieker voelt. Goede ventilatie zorgt voor voldoende zuurstof en heeft samen met een prettig binnenklimaat een positieve invloed op je functioneren. Het wooncomplex zal beschikken over gemeenschappelijke ruimtes die in het verlengde staan van de kernwaarden van de visie van De Bonte Hulst. Met gemeenschappelijke ruimtes kan gewerkt worden aan het sociale welzijn van de bewoners. Menselijk contact is goed voor iedereen, en draagt bij een gezond thuisgevoel: je gehoord en gezien voelen.

Naast de binnenruimte is het belangrijk om ook buiten de woning te bouwen voor welzijn. Met oog op een nieuwe samenleving, is het prettig om dichtbij huis de mogelijkheid te hebben om je in een natuurlijke omgeving te begeven, zoals een rijke tuin met volop groen. De buitenruimte van het complex is aanvullend op de eigen buitenruimte bij iedere woning, zoals een eigen balkon, tuin of terras. Natuur staat in onze kernwaarden centraal. Vandaar dat het complex genoeg ruimte krijgt voor begroeiing en ruimte om samen te genieten van de natuur binnen een stedelijke context. Daarbij dient begroeiing ook een praktisch nut, zoals verkoeling tijdens alsmaar heter wordende zomers. Toegang tot een buitenruimte en een omgeving met planten zijn enorm belangrijk voor fysiek en mentaal welzijn. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen gezonder zijn als ze worden omgeven door groen. Groen kan ervoor zorgen dat je lekkerder in je vel zit, spoort aan om actiever te zijn en helpt bij het verminderen van stress. Niet geheel onbelangrijk, het is ook nog eens een prachtige kleur.

Tot slot

We hopen hiermee inzicht gegeven te hebben in wat bouwen voor welzijn is en waarom wij dat willen. Bouwen voor welzijn is voor ons erg belangrijk en we hopen dan ook zo veel mogelijk van onze ambities waar te kunnen maken. Hiermee bevorderen we dan hopelijk niet alleen het welzijn van de bewoners, maar ook van de buurt. In de volgende blogpost zullen we ingaan op het ontwerpen voor een gemeenschap, en op welke manieren wij gemeenschapszin willen vergroten.

Nieuwsgierig?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

* indicates required